Pazar, Mart 17, 2013

MUFAs

Hedefledigim kiloya 3.5 kg kaldi. 23 Nisan a cocuklar gibi sen girebilirim bu gidisle:) Olmadi 19 Mayis...Aslinda cokta onemli degil. Amacim su anki mutlulugumun, aldigim keyifin devam etmesi. Var olan tum pantalonlarin bol bol durmasi cok keyifli mesela:) Kizim hala niye kendime yeni birseyler almadigima hayret ediyor. Bende evrimimi bir tamaliyim oyle alirim hemde sooole tiril tiril yazliklardan diye dusunuyordum. Taaki bugun su uzerimdeki enine cizgili yesil siyah, tamamiyle vucuda oturan triko elbisenin yari fiyata dustugunu gorene kadar:) Denemeden aldim, geldim ve giydim. Sonuc sahane:) Meger benim belim incecikmis:) Vucudumun bir sekli varmis:) Annemin genc kizligimda "Aman valla kopacak belin" dedigini hatirladim..Annecim beni yaza gorunce belki gene soyler, diye hayal kurdum.
Alisveris heveslerim ve listelerim degisti. Artik marketin kasasina geldigimdeki sucluluk duygum yerini "Allahim ne kadar saglikli bir kadinim" diyerek hakli gurura birakti. . Kendime birkac gunluk yapilacak yemek listesi hazirliyorum. Bu aralar tariflerinden yararlandigim kendi kadar ismi de sahane bir kitabim var. Inanilmaz motive ediyor;)

 
Dumduz bir karin a sahip olmak icin yazilmis gibi gorunen bu kitap bizim akdeniz beslenme duzenimize ve Mehtap h. i onaylarmiscasina guzel bilgiler iceriyor. Girisinde diet kelimesinin ve limitlenmis yiyeceklerin (kibrit kutusu vb) insanlar uzerindeki olumsuz  etkisinden bahsediliyor. Zira bizde asla dietteyiz demiyoruz. Kitabin en guzel tarafi onerdigi beslenme duzeninin tum aile tarafindan uygulanabilir olmasi. Yani siz saglikli beslenirken, cocugum yesin diye katkili hamburgerlerden almamamiz gerektigini, aslinda bu beslenme duzeninin asil cocukken baslamasi gerektigini vurguluyor. Dusunsenize z.yagi ve esmer pirinc ten pilava, tahilli ekmege, kepekli makarnaya alismis cocuklariniz oldugunu. Ben hakikaten vicdan yapmaya baslamistim, ben bu kadar saglikli beslenirken, niye her aksam onlar icin beyaz pilav veya makarna yapiyorum, veya yesinler diye sevdikleri paketlenmis beyazlatilmis ekmekten aliyorum. Enerjinin en safini pekala benim yediklerimden alabilirler. Miktarini ve cesitlerini arttirmak yeterli. Bunun icin kademeli bir gecis plani hazirlamaliyim...
 
Beslenme programi, her ogunde icermesi gerektigine inanilan, MUFAs temel gidalari uzerine oturtulmus. MUFAs Manoun-saturated fatty acids yani "tekli doymamis yag asitleri" demek. Bu iyi yaglar  findik, ceviz, fistik, badem vs.  tohumlar; keten tohumu, cekirdek, cavdar, tahillar,  zeytin cesitleri ve yagi, avakado ve bitter cikolata da bulunuyor. Soyle bir dusununce bizim her ogunumuzde muhakkak tukettigimiz seyler. Ve bu urunleri ailece tukettigimizde genetik bile olsa hipertansiyon, diyabet, kolestrol`e karsi koyabiliyoruz. Ozellikle cocuklarda daha iyi bir beyin gelisimi sagliyor. Gelelim kitabin en guzel yanina, bu saglikli urunleri hangi besinler ile tuketmeliyiz diye tarifler vermis. Dun birkac tarifi not edip, alisveris listemi buna gore hazirladim. Arada hazirladigim menuleri ve fotograflari paylasmak beni daha cok motive edecek.
 

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba lunatic,
Ince Bel icin tariflerini bekliyecegim,sigarayi birakmana da sevindim.Sule ( Hamburg ) selamlar....

LUNATIC dedi ki...

Tesekkurler Sule, kendi halimde bir blog oldugum icin yorumunu gormemisim kusura bakma:( Sigarayi nasil biraktigima ben hala hayret ediyorum. Inanilmaz kolay oldu, tatli canim istiyor ama sigarayi asla:) Yeni kitaptan tarifleri yapmak icin herseyim hazirdi fakat, seneler sonra iskembe bulunca, oncelige gecti:( Hergun buraya o gun ne yemek yapip yedigimi yazmak istiyorum. Insallah beceririm. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ilgiyle takip edecegim.sen yazmaya basla takipcilerin artacaktir :)))
Hamburgtan sevgiler.Sule

Adsız dedi ki...

Aaaa tarifleri bekliyorum cok merak ettim kitabı :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Lunatik,
Sahsen ben de tariflerini sabirsizlikla bekliyorum. Yazdiklarin 2,5aydir hepimizi dusunduren seyler. Yavas da olsa belli bir duzene oturmaya basladik. Boyle guzel bilgilerle, tariflerle donatilmaya ihtiyacimiz var. Emegin icin simdiden tesekkurler
Arzu (Bursa)